Учені стверджують, що зовсім скоро прісна вода стане такою ж дорогою, як нафта та газ. Нам доведеться створювати надскладні системи для її опріснення, відправляти експедицію в Антарктиду за новою порцією айсбергів або підійматись високо в гори, де вершини покриті льодом.

Та зараз є один більш доступний спосіб: можна знайти воду під ногами. Відбувається буріння товщ гірських порід, потім в свердловину опускають насос, який відкачує артезіанську воду.

Можливо, ситуація не була б такою критичною, якщо б вода, яку ми використовуємо, була чистою. Але якість ресурсів прісної води з кожним разом погіршується. Стічні води та різні відходи дуже сильно забруднюють водні об’єкти. Ці відходи – нафта та нафтопродукти, важкі метали, хімічні отрути, стоки підприємств.

При вживанні води поганої якості людина може дуже легко захворіти. Як свідчить статистика вчених, 60% всіх захворювань пов’язані з вживанням води незадовільної якості.

Та що робити? Адже воду ми використовуємо щодня для різних потреб: приготування їжі, догляд за власною гігієною, прибирання та багато інших. Без цього ми не зможемо обійтись. Але можемо поєднати приємне з корисним – економити воду та кошти! Для цього треба мінімум зусиль: слідкувати за справністю сантехніки та труб, до кінця закривати крани, економно використовувати воду під час побутових потреб. А для приготування їжі краще вибрати чисту та безпечну воду в бутлях, яка видобувається з артезіанських сверловин, глибина яких досягає 150-200 метрів.

Проблема нестачі повинна вирішуватись в трьох основних напрямках: раціональне використання підземних запасів; економія шляхом раціонального використання в побуті; відновлення та очистка забруднених водойм.

Саме в наш час вода перетворюється в найціннішу сировину, якій неможливо знайти альтернативу. І в недалекому майбутньому водні ресурси будуть вказувати, де будуватимуться нові міста та виробництва. Адже проблема води та водних ресурсів зараз стоїть дуже гостро та є однією з найважливіших у розвитку людства.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *