Вода – джерело життя всього живого на землі. Тому люди вже давно спостерігають за цією дивною хімічною сполукою. Завдяки цьому вони без сильних зусиль вияснили, що вода замерзає при від’ємній температурі та перетворюється в пар при високій.

То як вода перетворюється в лід? Вода замерзає зверху. Причиною тому пряма дія холодного повітрям та тісна взаємодія з ним. Так утворюється лід.

Але чому тоді озеро не замерзає повністю? Справа в тому, що природа про все подбала. Питома вага льоду менша, ніж води. Тому вона виштовхує лід на поверхню, а той захищає водойму від промерзання в глибину. Тому вода на дні озера не остигає до 0ºС і залишається в рідкому стані. А ще в морозні зимові ранки так утворюються калюжі, покриті льодом, якими ми так любили похрустіти в дитинстві!

Процес перетворення води в лід називається кристалізацією. В рідкому вигляді молекули води рухаються хаотично, а от лід є твердим тілом і має свою певну структуру. Кристали у вигляді шестигранників розміщується в певному чіткому порядку, утворюючи решітку, що й додає колишній рідкій воді фізичної твердості.

А що на рахунок солоної води? Вона також замерзає, але для цього потрібна температура значно нижче 0ºС. А ще на температуру замерзання солоної води впливає кількість розчинених в ній солей. Чим більша їх кількість, тим нижча температура замерзання.

Взагалі, вода – надзвичайно цікава речовина. Вона єдина може одночасно перебувати в трьох агрегатних станах у природньому середовищі на нашій планеті: тверда у вигляді льоду чи снігу, рідка у вигляді води, яку ми вживаємо і використовуємо в побуті, та газоподібна – у вигляді водяної пари в навколишньому повітрі. Вченим до сьогоднішнього дня не вдалося розгадати причину збільшення об’єму води при замерзанні і чому гаряча вода, поміщена в холодильник, замерзає швидше, ніж холодна.

А скільки ще загадок вода приховує в собі?

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *